donderdag 10 maart 2016

Walvis bonanza bij Elephant Island

Zondag voeren we weer naar het noorden, naar het meest afgelegen South Shetland eiland “Elephant Island”. Een laatste stop voordat we Antarctica verlaten. We hadden ‘s ochtends geen activiteiten, dus sliepen we voor het eerst een beetje uit. Kevin zette tot onze verbazing het record; we moesten hem om twaalf uur wakker maken voor de lunch! Wat een feestje en een beetje schommelende boot al niet kan doen bij een kind met slaapproblemen.

Zondagmiddag kwamen we bij Elephant Island aan. Dit eiland is bekend omdat de bemanning van Shackleton’s expeditie hier overwinterd hebben, wachtend op hun redding. Het is een woest en onherbergzaam eiland. Ze hebben hun tijd doorgebracht op n van de weinige strandjes hier, omringd door stijle rotswanden, machtige gletsjers en een woeste zee. Ze overleefden op een dieet van rauwe  pinguin en zeehond.
Bij het naderen van Elephant Island zagen we tientallen walsvissen uitademen; hoge puffs van water en lucht, die van honderden meters afstand te zien zijn. Het waren er teveel om te geloven, maar toen we dichterbij kwamen zagen we dat we hier te maken hadden met een feeding frenzy dankzij een enorme hoeveelheid kril. We stopten bij vijftig walvissen maar met tellen – het waren er teveel. Met name Fin walvissen, maar we zagen ook een Sei, een enkele bultrugwalvis en een seal. Een ze kwamen heel dichtbij de boot – zelfs ernaast. Voor de vogelliefhebbers was er ook genoeg te zien, want er kwamen ook enorme groepen vogels en pinguins op het feestmaal af. Bijzonder spectaculair.

In de namiddag zetten we koers richting de Falklands. We kwamen op open zee, met een behoorlijke deining. Dat betekent dat het hele gezin tegen de avond bleekjes zag. We lagen  allemaal vroeg in bed, best lekker een keer.
Maandag en dinsdag waren volledige zeedagen. De zee was gelukkig relatief rustig en we hadden ook wat meer zeebenen gekregen. De dagen werden doorgebracht met luieren, ontspannen, lezen, film kijken en eten. We bleven met z’n vieren meestal gezellig in een van onze hutten, want die bevinden zich mid-scheeps, dus je voelt de deining hier het minst. Een gezellig stukje quality time dus, met z’n vieren in een kleine ruimte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten