dinsdag 10 mei 2016

Zeven kenmerken van een typische Engelse winkelstraat

Een typische Engelse winkelstraat is wat anders dan die in Nederland, zo is de doorsnee winkelstraat hier samengesteld;

(1) De makelaars. Je vindt al gauw drie makelaars in een winkelstraatje. Zelfs het kleinste dorp, waar elke andere winkel geen kans heeft, heeft een makelaar. De reden; het zuiden van Engeland kent een goede huizenmarkt.

(2) De pub. Uiteraard, die kunnen we niet vergeten, ze zijn er overal. Wel heeft het concept ”pub” zich doorontwikkeld. Waar vroeger het eten spotgoedkoop was en er met name werd  verdiend op de drank, weten sommige pubs een nieuw publiek aan zich te binden door zich meer op het eten te richten. De zogenaamde gastro-pubs. De tijd dat al het eten in een pub uit de frituur kwam is gelukkig over.

(3) Het wedkantoor. Engelsen houden van wedden, met name op sport-evenementen. En daarom is er zelfs in de kleinste dorpen een wedkantoor te vinden, met spannende namen als ‘Bet Fred’. In drukke winkelstraten wel meerdere. En was jij één van de gelukkigen die vorig jaar £10 had gewed op het voetbalkampioenschap van Leicester City, dan was je nu £50.000 rijker geweest, want die weddenschap stond op 1:5000.

(4) Restaurantjes. Engelsen houden van buiten de deur eten, dus vind je overal wel een Indiaas restaurant (curry!) en/of een Italiaan (pizza!). In iets grotere straten komen daar al gauw de Chinees of Thai bij, samen met de fish & chips tent – het Engelse equivalent van de snackbar. En als je geluk hebt dan is er een Nando’s https://www.nandos.co.uk/. Dit prima en kwalitatieve fast-food restaurant staat bekend om zijn heerlijk pittige piri-piri kip en gezonde alternatieven als salades en pittige rijst.

(5) De goede-doelen-winkeltjes. De charity shops zijn overal om tweedehands spullen door te verkopen en de opbrengst te gebruiken voor het goede doel. We hebben er na de verhuizing heel wat spullen afgegeven. Er zijn al gauw verschillende charity shops te vinden, vaak op een rijtje naast elkaar.

(6) De banken. Tja, banken zijn er overal. Kantoren zijn nog niet zo op grote schaal weggesaneerd als in Nederland.

(7) Overige winkels. Ja, er zijn ook nog steeds winkels waar je gewoon spullen kunt kopen, maar die hebben het zoals overal moeilijk vanwege de groeiende populariteit van online shoppen. Als dit zo doorgaat dan houden we dus alleen de makelaar, de pub, het wedkantoor, de restaurantjes, de goede-doelen-winkeltjes en de banken over. En wellicht extra discount-winkels die de overtollige pandjes goedkoop kunnen huren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten