donderdag 26 november 2015

Devil’s Punch Bowl; geweldige natuur met spoken

Surrey is zoals we eerder hebben beschreven een prachtig groen stuk Engeland, met veel natuurgebieden. Zondagmiddag besloten we eens lekker te luchten in één van deze gebieden, met de vreemde naam Devil’s Punch Bowl. http://www.nationaltrust.org.uk/hindhead-commons-and-the-devils-punch-bowl. Dit gebied is een natuurlijk amphitheater; een heuvel die om een diepe afgrond (zeg maar de punch bowl) heenslingert. Door de hoge ligging heb je een prachtig uitzicht om van te genieten. De kinderen, inclusief ons nieuwe kind Epic, genoten meer van de takken, bomen, heuveltjes en plasjes.

Er zijn verschillende legendes die de naam verklaren. Zo vertelt één dat de duivel geirriteerd raakte door de vele kerken die er in de middeleeuwen gebouwt werden en wraak wilde nemen door het land onder water te zetten. Bij begon een kanaal te graven vanaf zee door de heuvels van de South Downs. Hij kwam tot het plaatsje Poynings, ook wel genoemd Devil’s Dyke, toen hij werd gestoord door alle hanen die gingen kraaien. Hij sprong weg en landde in de Devil’s Punchy Bowl. Een andere legende vertelt dat de duivel probeerde de god Thor te irriteren door stukken aarde naar hem te gooien, en daarbij de Devil’s Punch Bowl maakte. https://en.wikipedia.org/wiki/Devil%27s_Punch_Bowl.

Mooie legendes voor een nog mooier natuurgebied, dat sinds 2011 de rust heeft gevonden, want tot die tijd kronkelde de weg de A3 (London naar Portsmouth) door de heuvels. Sinds die tijd is er een lange tunnel aangelegd onder dit heuvelgebied door en is de snelweg weggehaald en het gebied teruggegeven aan de natuur.

Naast de legendes zijn er ook de nodige ‘waargebeurde’ Engelse historische spookverhalen over dit gebied. Zo werd er in 1786 een onbekende zeeman, die op weg was naar de haven van Portsmouth, gedood door drie boeven. https://en.wikipedia.org/wiki/Unknown_Sailor.  Er is nog steeds een oorspronkelijke gedenksteen voor hem in het natuurgebied.  Een jaar later werden zijn drie moordenaars terechtgesteld met behulp van een soort metalen galg, de Gibbit https://en.wikipedia.org/wiki/Gibbeting. Dit gebeurde op de top van de heuvel die nu, hoe kan het ook anders, Gibbit Hill heet. https://en.wikipedia.org/wiki/Gibbet_Hill,_Hindhead. Hun lijken werden er niet afgehaald maar bleven rotten aan de galg. Dat geeft uiteraard geen geluk, want sindsdien doen er de nodige spookverhalen de rondde. Daarom werd er in 1851 een Keltisch kruis op de top van de heuvel gezet, om de boze geesten te verdrijven en de rust terug te brengen in dit prachtige natuurgebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten